Φθηνό τριφασικό ρεύμα

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
  • Τι με συμφέρει, μονοφασικό ή τριφασικό ρεύμα;
  • Τι παροχή ισχύος έχω στο σπίτι μου, μονοφασική ή τριφασική και πως μπορώ να την αλλάξω;
  • Υπάρχει φθηνό τριφασικό ρεύμα;

Αυτά είναι λίγα από τα πολλά ερωτήματα των καταναλωτών που ψάχνουν τρόπο να μειώσουν το λογαριασμό ρεύματος.

Ξεκινώντας θα πρέπει να πούμε ότι οι παροχές ρεύματος είναι δύο: η μονοφασική και η τριφασική. Κατά την παραγωγή το ρεύμα είναι πάντα τριφασικό. Στο μονοφασικό οι καταναλωτές παίρνουν μία από τις 3 φάσεις και στο τριφασικό και τις τρεις.

Στην μονοφασική παροχή η τάση του ρεύματος είναι 220 – 230V, 1Χ35Α μονοφασική παροχή ρεύματος με μέγιστη ισχύ τα 8000W. Στην τριφασική παροχή η τάση του ρεύματος είναι 380 – 430V, 3Χ35Α τριφασική παροχή ρεύματος με μέγιστη ισχύ τα 24000W.

 

Κριτήρια επιλογής τριφασικού ρεύματος

Πριν διαλέξουμε παροχή ρεύματος θα πρέπει να γνωρίζουμε τα φορτία που έχουμε σαν καταναλωτές. Αν τα φορτία είναι μεγάλα, η μόνη λύση είναι το τριφασικό ρεύμα.

Φθηνό τριφασικό ρεύμα όσο αφορά την χρέωση της κιλοβατώρας δεν υπάρχει. Η διαφορά  έχει να κάνει μόνο με τα πάγια έξοδα που χρεώνονται στο λογαριασμό. Στο μονοφασικό ρεύμα έχουμε πιο χαμηλό κόστος παγίων εξόδων και πιο οικονομικό τιμολόγιο σε σχέση με το τριφασικό. Επίσης σαν εγκατάσταση, η μονοφασική είναι πολύ πιο φθηνή.

Ο ποιο εύκολος τρόπος να διακρίνουμε αν έχουμε μονοφασικό ή τριφασικό ρεύμα είναι να κοιτάξουμε τον λογαριασμό ρεύματος. Στο έντυπο υπάρχει ένα πεδίο που λέει ¨Συμφωνημένη Ισχύς Παροχής (kVA)¨. Αν το πεδίο γράφει 8 τότε η παροχή είναι μονοφασική. Αν το πεδίο γράφει 25 τότε η παροχή είναι τριφασική.

Στην περίπτωση που θελήσουμε να αλλάξουμε το ρεύμα από μονοφασικό σε τριφασικό θα πρέπει να έχουμε τριφασική παροχή, τριφασικό πίνακα και πιστοποιητικό ηλεκτρολόγου. Επιπλέον θα πρέπει να κάνουμε μία αίτηση στο ΔΕΔΔΗΕ και να καταβάλουμε ένα ποσό για αλλαγή του μετρητή.

Στο χώρο προμήθειας ρεύματος εκτός από την ΔΕΗ δραστηριοποιούνται και αρκετοί εναλλακτικοί πάροχοι όπως η Elpedison, η Watt & Volt, η Protergia, η NRG, η We Energy το Φυσικό Αέριο, η ΕΛΤΑ, η ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ, η Solar Energy, η ΕΛΙΝΟΙΛ, ο Ήρων, η ΚΕΝ,  η Volterra, η Volton, η ZeniΘ κ.ά. Οι προσφορές τους για φθηνό ρεύμα δεν έχουν να κάνουν με την  ¨Συμφωνημένη Ισχύ Παροχής¨, αλλά με την κιλοβατώρα.

Αν κοιτάτε για φθηνό τριφασικό ρεύμα θα πρέπει να ελέγξετε το πάγιο που χρεώνει η κάθε εταιρεία. Κατά τα άλλα η χαμηλή τιμή ρεύματος, που θα σας προσφέρει ο προμηθευτής, θα είναι η ίδια είτε έχετε μονοφασικό είτε τριφασικό ρεύμα.

Σας συνιστούμε να μην ασχολείστε με ηλεκτρολογικές εργασίες εάν δεν είστε ειδικοί. Ο ηλεκτρολογικός πίνακας όπως και ο μετρητής κατανάλωσης ρεύματος  θα πρέπει να προσεγγίζονται μόνο από εξουσιοδοτημένο τεχνικό προσωπικό.

Ποιοί δικαιούνται τριφασικό ρεύμα και πόσο φθηνότερο είναι τελικά το τριφασικό ρεύμα...

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Γιατί Πανελλήνιο Ηλεκτρικό Ρεύμα

Μάθε τι σε Συμφέρει από τον Ειδικό

Βρες τον Πάροχο που σε Συμφέρει