Τρόποι μείωσης λογαριασμού ρεύματος

Η οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα μας έχει επηρεάσει ανεπανόρθωτα και όλοι αναρωτιούνται πως να μειώσουν το λογαριασμό της ΔΕΗ. Υπάρχουν διάφορες έξυπνες λύσεις οι οποίες όχι μόνο θα έχουν αντίκτυπο στην τσέπη μας, αλλά και στο περιβάλλον. Εμείς συγκεντρώσαμε και βρήκαμε απλούς και αλάνθαστους τρόπους για να μειώσουμε το λογαριασμό της ΔΕΗ.

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα προγραμματίζουμε τον θερμοστάτη του καλοριφέρ ή όποιου άλλου θερμαντικού μέσου έχουμε μέχρι 20°C μιας και οι διακυμάνσεις αυξάνουν την κατανάλωση του ρεύματος. Δεν καλύπτουμε ποτέ το μέσο θέρμανσης – σώμα με καλύμματα ούτε βάζουμε μπροστά κάποιο έπιπλο, όπως καναπέ, γιατί μειώνεται η απόδοσή τους με αποτέλεσμα να καίμε περισσότερο ρεύμα. Μονώνουμε το σπίτι μας τοποθετώντας ενεργειακά τζάμια και καινούρια κουφώματα ενώ το βράδυ δεν ξεχνάμε να κλείσουμε τα παντζούρια.

Χρησιμοποιούμε σύγχρονα κλιματιστικά τα οποία διαθέτουν τεχνολογία inverter και τα οποία καταναλώνουν έως και τρεις φορές λιγότερο ρεύμα. Το καλοκαίρι ρυθμίζουμε το κλιματιστικό μας στους 20°C ενώ το χειμώνα στους 26°C. Φυσικά δεν ξεχνάμε να έχουμε κλειστά παράθυρα για να μην υπάρχουν απώλειες ενέργειας.

Όσο αφορά τον υπολογιστή μας, οικονομία μπορούμε να κάνουμε μειώνοντας τη φωτεινότητα της οθόνης. Όσο πιο φωτεινή είναι μια οθόνη τόσο περισσότερη ενέργεια καταναλώνεται. Ένας γρήγορος υπολογιστής ο οποίος δουλεύει σωστά καίει λιγότερο ρεύμα. Τέλος αν δεν θέλουμε να κλείσουμε τον υπολογιστή μας επιλέγουμε αναστολή λειτουργίας (hibenation) αντί για αναμονή (stand by).

 

Μείωση ρεύματος με συσκευές υψηλής ενεργειακής απόδοσης

Όταν βάζουμε πλυντήριο χρησιμοποιούμε πρόγραμμα με χαμηλές θερμοκρασίες και σύγχρονα απορρυπαντικά. Επιπλέον επιλέγουμε ένα πλυντήριο ρούχων καταγορίας Α+, Α++ ή Α+++, δηλαδή υψηλής ενεργειακής κατηγορίας που δεν καταναλώνει πολύ ρεύμα. Μιας και ζούμε σε μια χώρα όπου τους περισσότερους μήνες του χρόνου υπάρχει ήλιος επιλέγουμε έναν τοποθετήσουμε έναν ηλιακό θερμοσίφωνα. Για τον ηλεκτρικό μας θερμοσίφωνα επιλέγουμε μέγεθος ανάλογα με τις ανάγκες μας, δεν ξεχνάμε να τον κλείσουμε όταν πλέον το νερό θερμανθεί και ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία στους 40 – 50°C.

Γενικά για τις ηλεκτρικές μας συσκευές επιλέγουμε αυτές που είναι υψηλής ενεργειακής απόδοσης. Μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωση της ενέργειας μέχρι και 46% με αυτόν τον τρόπο. Δεν ξεχνάμε να σβήσουμε τις ηλεκτρικές μας συσκευές από τον διακόπτη και όχι από το τηλεκοντρόλ. Όταν τις σβήνουμε από το τηλεκοντρόλ και το φωτάκι παραμένει αναμμένο τότε βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής και καταναλώνουν ρεύμα.

Στην κουζίνα επιλέγουμε ηλεκτρικές συσκευές με υψηλή ενεργειακή κατηγορία, προσέχουμε τα σκεύη μας να έχουν το ίδιο μέγεθος με την εστία (όταν το σκεύος είναι μικρότερο από την εστία έχουμε μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας χωρίς λόγο) και τέλος σβήνουμε τα μάτια της κουζίνας ή τον φούρνο λίγα λεπτά πριν τελειώσει το μαγείρεμα. Επιλέγουμε ψυγείο υψηλής ενεργειακής κατηγορίας ενώ το τοποθετούμε σε μέρος που δεν το βλέπει ο ήλιος και μακριά από θερμαντικά σώματα, κουζίνα ή πλυντήριο πιάτων. Επίσης δεν ξεχνάμε να κάνουμε απόψυξη τακτικά και να μην αφήνουμε πάγο να σχηματιστεί στο εσωτερικό του. Τέλος αν έχουμε πλυντήριο πιάτων επιλέγουμε ένα με μικρή κατανάλωση ενέργειας, διαλέγουμε πρόγραμμα με μικρή διάρκεια και καθαρίζουμε τακτικά το φίλτρο.

Τελευταίο και πολύ σημαντικό αντικαθιστούμε όλες τις λάμπες “παλαιού τύπου” δηλαδή τους λαμπτήρες πυρακτώσεως με λάμπες LED. Αυτό μας προσφέρει εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι και 90%.
Όλοι μας έχουμε κάποιες μικρές “κακές” συνήθειες οι οποίες έχουν σαν αποτέλεσμα να καίμε και να πληρώνουμε περισσότερο ρεύμα από όσο πραγματικά καταναλώνουμε. Η μείωση των μισθών και των συντάξεων μας έχει κάνει να αναλογιστούμε τι κάνουμε λάθος και πληρώνουμε τόσα πολλά χρήματα στη ΔΕΗ. Εφαρμόζοντας τα παραπάνω μικρά κόλπα σίγουρα θα δούμε διαφορά στη λογαριασμό μας.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp